Gerekçeli kararda ne yazar?
Gerekçeli kararda, kararın hukuka aykırı elde edilmiş delillere dayandığı varsayılıyorsa, bu durum üst mahkemeye yapılan başvuruda belirtilmelidir. İşlem sonucunda cezanın hangi hükümlere göre verildiği, indirim veya artış nedenleri de ayrıntılı olarak belirtilmelidir.
Gerekçeli karar nasıl olmalı?
Gerekçeli kararın yazıldığı tarih ve. Kararın sonuç kısmında, gerekçeli söz tekrar edilmeksizin, her bir başvuru hakkında verilen hüküm, taraflara yüklenen borçlar ve kendilerine tanınan haklar karar numarası altında belirtilir; açık ve kesin olarak yazılmalı, şüpheye veya tereddüte yer vermemelidir.
Gerekçeli karar kaç gün içinde yazılır?
Gerekçeli karar yazma süresi hukuk, ceza ve idare mahkemeleri arasında farklılık gösterir. Gerekçeli karar, hukuk mahkemelerinde bir ay içinde, idari ve mali mahkemelerde bir ay içinde ve ceza mahkemelerinde karar tarihinden itibaren 15 gün içinde yazılmalıdır.
Gerekçe nasıl yazılır hukuk?
Gerekçe tatmin edici olmalı ve kararın neden ve nasıl verildiğini, hangi hukuki temele dayanarak ve hangi delile dayanarak değerlendirildiğini içermelidir. Mahkemenin kararının hukuka uygun olup olmadığı ve keyfi olmadığı ancak gerekçeden belirlenebilir.
Gerekçeli karardan sonra kesin karar ne zaman çıkar?
İstinaf ve temyizi gören üst mahkemeler kararı hukuka uygun bulursa karar kesinleşir. İlk derece mahkemesinin kararı verildikten sonra hukuk davalarında gerekli kararı açıklamak için istinaf başvurusunda bulunma süresi iki haftadır.
Gerekçeli kararın tebliği için talep şart mı?
Gerekçeli kararın açıklanması için başvuruda bulunulması gerekiyor mu? Hayır, prensip olarak gerekçeli kararın açıklanması için özel bir başvuruda bulunulması gerekmez. Hukuki yargılamada mahkemeler veya idari makamlar kararlarının gerekçelerini göstermek ve bunları taraflara bildirmek zorundadır.
Gerekçeli karar alındıktan sonra ne olur?
Gerekçeli karar taraflara tebliğ edildikten sonra taraflardan hiçbiri karara itiraz etmezse, itiraz süresi geçtikten sonra karar kesinleşir. Mahkeme karar hakkında kesin tutanak düzenler ve boşanma sicil müdürlüğüne bildirir.
Gerekçeli karar UYAP’a ne zaman düşer?
Başka bir deyişle, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu, zorlayıcı sebeplerin varlığı halinde mahkemelere gerekçeli karar vermeleri için en fazla bir ay süre tanımaktadır.
Gerekçeli karar düzeltilir mi?
Gerekçeli karar, açıklanan hükme aykırı olmamalıdır (TCK m. 298/2). Buna göre, yorumlanan hüküm yanlış olsa bile, gerekçeli kararın yorumlanan hükme uygun olarak verilmesi gerekir. Hatanın düzeltilmesi ancak istinaf/temyiz yoluna başvurularak kararın iptali ile mümkündür.
Gerekçeli karar 1 ayı geçerse ne olur?
Özet: Mahkeme gerekçeli kararı hazırlamalı ve hükmün özetinin basılıp yayımlanmasından itibaren en geç bir ay içinde yayımlamalıdır. Gerekçeli kararın geç hazırlanması makul sürede yargılanma hakkını ihlal eder.
Gerekçeli kararın tebliğ masrafını kim öder?
Kendisine tebligat yapılmasını isteyen kişi, tebligat masrafını üstlenir. Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü, bu Yönetmelik uyarınca yaptığı iş karşılığında alacağı ücreti ayrı bir tarife ile belirler.
Gerekçeli karara itiraz edilir mi?
Gerekçeli karar, mahkemenin kararının hukuka uygun olmasını sağlayarak keyfiliği önler. Mahkemenin kararından haberdar olan taraflar, kararın gerekçesine dayanarak beğenmedikleri kararlara karşı itiraz, temyiz veya daha üst bir yargı merciine başvurma gibi yasal yollara başvurabilirler.
Gerekçeli kararın sanığa tebliği zorunlu mu?
Kararda; işe iade davasının, bu karar ve işlemlerin davalıya tebliğ tarihinden itibaren bir hafta içinde yapılabileceği düzenlenmiştir. Görüldüğü üzere; kanun hükmü, davalının hazır bulunmadığı duruşmada yapılan işlem ve kararların davalıya bildirilmesini gerektirmektedir.
Gerekçeli karar nasıl olmalı CMK?
CMK Madde 230 Gerekçe Hangi tür hükme atıfta bulunursa bulunsun, gerekçenin akla, hukuka ve olaya uygun olması, hukuka uygun, yeterli ve geçerli olması, sonuca giden mantıksal zinciri kesintisiz ve boşluksuz göstermesi gerektiği konusunda şüphe yoktur.
Gerekçeli karar tebliğ edilmeden istinaf edilir mi?
Yargıtay içtihatlarında, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun (“HMK”) 297. maddesinde sayılan unsurları içermeyen bir hükmün geçerli yorumlanmış hüküm olarak kabul edilmediği görülmektedir. Bu nedenle, temyiz hakkının kullanılması için süre sınırı ancak gerekçeli kararın tebliği ile başlar.
Uyapta gerekçeli karar yazıldı ne demek?
Gerekçeli karar yazılı ise, avukatlar veya vatandaşlar tarafından UYAP’ta yapılan talep sonucu alınmış sayılabilir ve ilgili talepte “gerekçeli karar yazılmıştır” notu yer alır. Bu ifade, gerekçeli kararın yetkili mahkeme tarafından yazıldığı ve UYAP’a kaydedildiği ve tarafların görüntülemesine açık olduğu anlamına gelir.
E-devlet gerekçeli karar yazıldı ne demek?
UYAP veya e-devlet üzerinden sorgulama yapıldığında dosya inceleme bölümündeki açıklamalarda “gerekçeli karar düzenlenmiştir” ifadesi yer almaktadır. Bu ifade, davayı gören hakimin mahkemede taraflara sunduğu karar maddesine “hangi hukuki temele dayanarak” ulaştığını göstermektedir.
Gerekçeli karar yazıldı sonucu nasıl öğrenebilirim?
Artık güncel dava hakkında bilgi edinmek veya mahkeme kararını çevrimiçi olarak talep etmek mümkün. E-devlet ve UYAP uygulamaları sayesinde birçok vatandaş e-devlet davalarının sonuçlarını öğrenebiliyor ve UYAP dosyalarını sorgulayabiliyor.
Gerekçeli karara itiraz edilirse ne olur?
Mahkemenin itirazı üzerine yargılama yapılır. İtiraz üzerine hükmü veren mahkemece duruşma açılır ve yargılama genel hükümlere göre devam eder. Taraflar gelmese bile duruşma yapılır ve yokluklarında CMK 223. maddesine göre hüküm verilebilir. Bu husus taraflara yapılan davette tutanakla tespit edilir.
Kaynak: habermer.com.tr