İçeriğe geç

Ifade Alınmadan Dava Açılabilir Mi

İfade almadan dava açılır mı?

Savcı beyanda bulunmadan dava açabilir mi? Savcının şüpheliden veya sanıktan doğrudan beyan alması zorunlu değildir. Savcı, kolluk kuvvetlerinin beyanına dayanarak veya şüpheli/sanıkla kişisel bir görüşme yapmadan iddianame hazırlayabilir.

Karakola ifade vermeden dava açılır mı?

Savcı, görüş bildirmeden işlem başlatabilir mi? İlke olarak, savcının görüş bildirmeden işlem başlatması mümkün değildir. Bu durum kişinin adil yargılanma hakkını ve savunma hakkını ihlal eder. Her halükarda, bu şekilde hazırlanan iddianame mahkeme tarafından reddedilecektir. Reddedilmese bile, kişi avukatı aracılığıyla bu haksız duruma itiraz edebilir.

İfade almadan iddianame düzenlenir mi?

Yargıtay’ın yerleşik kararlarına göre, 5271 sayılı Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun 170 ve 174. maddeleri iddianame düzenlenirken şüphelinin ifadesinin alınmasını gerektiren bir hüküm içermemektedir. Bu nedenle şüphelinin ifadesi alınmadan da iddianame düzenlenebilmektedir.

İfade alınmadan ceza verilebilir mi?

Sanığın tanıklığı dikkate alınmadan karar verilmesi mümkün müdür? Kovuşturma, sanık hakkında mahkeme süreciyle karar verilen bir aşamadır. Sanığın tanıklığı alınmadan (sorgulanmadan) karar verilmesi mümkün değildir.

İfade olmadan mahkeme olur mu?

Tanıklık yapmak üzere çağrıldığınızda ve çağrıldıktan sonra tanıklığa katılmazsanız, aleyhinize bir emir çıkarılacaktır. Bu nedenle, tanıklık yapmamanız aleyhinize bir zorlayıcı emir çıkarılmasıyla sonuçlanacaktır. Tanıklığınızı yerine getirmezseniz, bu duruşma sırasında mahkemede kötü bir izlenim bırakacaktır.

Yeterli delil yoksa ne olur?

Sanığın isnat edilen suçtan mahkûm edilmesi için yeterli, makul şüphenin ötesinde kesin ve inandırıcı delil elde edilememesi halinde, isnat edilen suçun sanık tarafından işlendiği ispat edilmemiş sayılır ve sanığın beraatine, halk deyimiyle “delil yetersizliğinden beraatine” karar verilir.

Karakola gitmeden dava açılır mı?

Suç duyurusunda bulunmak için polise veya jandarmaya başvurabileceğiniz gibi doğrudan Cumhuriyet Savcılığına da başvurabilirsiniz.

Savcılık kaç günde ifadeye çağırır?

Kişinin zorla getirilmesine karar verilmesi halinde savcının ifade vermeye çağrılması için süre sınırı 24 saattir. Kişinin bu süre içerisinde hazır bulunması gerekir.

Karakola ifade vermezse ne olur?

Eğer ifade vermek için polis karakoluna veya savcılığa çağrıldıysanız, bu durum veya verdiğiniz ifade hiçbir şekilde sabıka kaydınıza işlenmeyecektir. Sadece tanık olarak görünmemeniz durumunda hakkınızda tutuklama emri çıkarılırsa, bu tutuklama emri polisin GBT (Genel Bilgi Arama) sistemine işlenecektir.

Savcı yeterli delil olmadan dava açabilir mi?

Kamu davası açmak için yeterli delil yoksa veya dava açmak için başka bir şart yoksa kamu davası açmak mümkün değildir. Bu durumda delillerin değerlendirilmesi savcının takdirindedir. Şüphelilerin kamu adına dava açılmasına gerek olmadığına karar verilmesi gerekir.

Şüphe üzerine dava açılır mı?

Bu açıklamalar ışığında soruşturma aşamasında maddi gerçeği ortaya çıkarmayı amaçlamayan Cumhuriyet savcısı, sadece elde edilen delillerin suçun işlendiği hususunda yeterli şüpheyi doğuracak yoğunluğa ulaşıp ulaşmadığını değerlendirmek ve şüphe halinde kamu davası açmakla yükümlüdür.

Şüphe üzerine ceza verilir mi?

Şüpheli ve belirsiz olaylar ve iddialar sanığa karşı kullanılamaz ve bir karara yol açamaz. Bir ceza mahkumiyeti olasılığa değil, açık ve kesin delile dayanmalıdır. Bu delil, teorik olsa bile, herhangi bir şüpheye veya başka bir olasılığa izin vermemelidir.

Sanığın yokluğunda ceza verilir mi?

Sanığın sorgulanması, her şeyden önce Anayasa’nın 36. maddesinde güvence altına alınan savunma hakkının korunması için gerekli ve zorunludur. Sanık sorgulansa bile, adil/dürüst yargılanma hakkı uyarınca sanığın yokluğunda mahkûmiyet kararı verilemez.

Mahkemede ifade vermek zorunlu mu?

BEYANAT VERMEK ZORUNLU MU? CMK’ya göre, bir kişi şüpheli veya şikayetçi olarak çağrıldığında beyanda bulunmak zorunda değildir. Başka bir deyişle, SESSİZ kalma ve sorulan soruları cevaplamama hakkınız vardır. Ancak bu, beyanda bulunmama hakkınız olduğu anlamına gelmemelidir.

Karakola ifade verdikten kaç gün sonra dava açılır?

Polis karakolunda ifade verdikten sonra, davayı açmak için gereken süre savcının dosyayı inceleme ve delil toplama yaklaşımına bağlıdır. Bu süreç birkaç hafta veya ay sürebilir. Tam olarak ne kadar süreceğini söylemek imkansızdır. Şikayette bulunmak için gereken süre suça ve doğasına bağlıdır.

Mahkemede ifade vermek zorunlu mu?

BEYANAT VERMEK ZORUNLU MU? CMK’ya göre, bir kişi şüpheli veya şikayetçi olarak çağrıldığında beyanda bulunmak zorunda değildir. Başka bir deyişle, SESSİZ kalma ve sorulan soruları cevaplamama hakkınız vardır. Ancak bu, beyanda bulunmama hakkınız olduğu anlamına gelmemelidir.

Polis ifade almaya nasıl çağırır?

Kanıt verme celbi, ya bir çağrı fişi aracılığıyla, kolluk kuvvetlerinin (polis, jandarma) evde şahsen bulunmasıyla ya da uygulamada en yaygın yöntem olan telefonla verilir. Kişinin celpte hazır bulunması zorunlu değildir, ancak makul bir süre içinde kanıt vermek üzere hazır bulunması önerilir.

Savcı ne zaman ifadeye çağırır?

Kişinin zorla getirilmesine karar verilmesi halinde savcının ifade vermeye çağrılması için süre sınırı 24 saattir. Kişinin bu süre içerisinde hazır bulunması gerekir.

İfade vermezse ne olur?

Kişinin ifade vermeye gitmesi zorunludur. Aksi halde şartlar oluşursa zorla nakledilme veya tutuklama kararı verilebilir. CMK 145. maddesine göre; İfadesi alınacak veya sorguya çekilecek kişi davetle çağrılır; çağrının sebebi açıkça belirtilir; gelmezse zorla getirileceği yazılır.

Kaynak: imajdus.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

trakyacim.com.tr