İçeriğe geç

Yavaş Yavaş Bir Ikileme Midir

İkilemeler nelerdir?

İkilemeler Aynı sözcüğün, benzer anlamı olan sözcüklerin veya anlamı güçlendirmek için zıt anlamlı sözcüklerin tekrarlanmasıyla oluşan sözcük gruplarına ikilemeler denir. İkilemeler şu şekillerde oluşur: Aynı sözcüğün tekrarlanmasıyla oluşan ikilemeler: » koşan, yavaş, muazzam …

Bir bir ikileme mi?

İndirgemeler kelimelerin tekrarlarıdır. “birer birer, zaman zaman, azar azar, zorlukla, acı verici bir şekilde, boş, çıplak, çok fazla, tanıdık, iyi veya kötü, uyuşuk, özensiz, yarı pişmiş, aceleci, yırtık pırtık, minik, az,” çok, şöyle şöyle, çıtır çıtır…”

Ölüm kalım ikileme mi?

Türkçede “bir ölüm-kalım meselesi” ifadesi kaynak metindeki ikileme tam olarak uymaktadır. Ö2) Çeviri metinde anlamsal ve biçimsel eşdeğerlik vardır.

Hangi ikilemeler bitişik yazılır?

Tek heceli sözcüklerle yapılan ikilemeler arasında, telaffuzda vurgusu ikinci sözcüğe (son heceye) kaymış olan ikilemeler, birleşik sözcük haline geldikleri için yan yana yazılır: cızbız, altüstü, cırcır böceği, civciv, çöp, nag, sel, dalga, hoş, yüz ifadesi (olmak), gırgır çekmek gerekir…

İkileme nedir 10 örnek?

Tekrarlar ayrı ayrı yazılır: adım adım, yavaş yavaş, sürü halinde, şaşkın, şaşkın (bakan), farklı, derin, kademeli olarak, güzelce, santim santim, parça parça, parça parça (dinleyen), kol kola, sallanarak, vurarak .. vurarak, takım takım, tık tık, yavaşça, kırk elli (yıl), üç beş (kişi), yüz elli (yıllık), vb.

Zar zor ikileme mi?

Bazı ikilikler şunlardır: az ya da çok, tembel, az ya da çok, ara sıra, saf, az ya da çok, borçlu, donanımlı, çılgın, düzenli, kararsız, daha iyi ya da kötü, sıkı, zor, dağınık, bucak, ormansız, sırılsıklam, bir sepet dolusu amel, yalancı, zaman kaybı, …

Masmavi ikileme mi?

İkilemeler üzerine ilk sözlük 2007 yılında oluşturulmuş; Türkçe İkilemeler Sözlüğü (AKYALÇIN, 2007:14) adlı çalışmada m, p, r, s ve l, a, e harflerini içeren sözcükler (gür, kırmızı, temiz, koyu mavi, tamamen çıplak, yapayalnız) oluşturulmuştur.

Acı tatlı ikileme mi?

İslami dönem Türk edebiyatının ilk ürünlerini sayan Karahanlı Türkçesi metinlerinde, söz dizimi öğesi olarak önemli bir ikileme bulmak mümkündür: Kutadgu Bilig’de: acıġ sücig ‘acı tatlı’, adaş koldaş ‘kardeş, dost, eş-dost’, bilge bügü ‘alim, bilge, akıllı’, lebenstirig ‘diri’, çav kün ‘şan, şöhret, …’

Yorgun argın ikileme midir?

“Perişan”, “parçalanmış”, “tatsız”, “tuzsuz”, “yalvarıyor”, “yaz” ve “yorgun” gibi çarpımlar genellikle iki bağımsız kelimeden oluşur.

Akça pakça ikileme mi?

Türkçedeki “açık rakısı”, “akça pakça”, “apar topar” ikilemelerinin kelime dizilimleri arasında fonetik bir benzerlik bulunurken, “ışişik”, “sille tokat”, “sevip okamak”, “kör lame” ikilemeleri arasında da anlamsal bir ilişki bulunmaktadır.

Er geç ikileme mi?

Er ya da geç birlikte mi yoksa ayrı ayrı mı yazılmalıdır? Dil bilgisi kurallarına göre, tüm yinelemeler ayrı ayrı yazılır. Er ya da geç kelimesi bir yineleme olduğundan, yan yana değil ayrı ayrı yazılmalıdır.

Gidip gelmek ikileme mi?

Ortaya çıkan ikilemler: ileri geri gitmek vb. Madik vb. Lemmalar: az ya da çok, daha erken ya da daha geç, akşam, sabah vb.

Şipşak ikileme mi?

ŞİPŞAK KELİMESİNİN ANLAMI İndirgemelerde, bunları tek tek mi yoksa yan yana mı yazılacağı genellikle kararsız kalır. Hızlı anlamına gelen bu ikileme, sıklıkla yanlışlıkla “hızlı” olarak yazılır. Doğru kullanım, bir anlık görüntü biçiminde olmalıdır.

Yüz yüze ikileme mi?

Yüz yüze ayrı mı yazılır? İfadeyi daha etkileyici kılmak ve anlamı güçlendirmek için zıt, eş anlamlı, yakın veya uzak sözcüklerin yan yana kullanılmasıyla oluşturulan kelime gruplarına “çiftlemeler” denir. “Yüz yüze” ifadesi de her zaman ayrı yazılan bir ikileme ve belirlemedir.

Baş başa ikileme mi?

Türk Dil Kurumu Sözlüğü’ndeki kuralın özgün açıklamasında, ikilemelerin yazılışının en genel açıklaması şöyledir: Ad durum eki ve iyelik eki alan ikilemeler ayrı ayrı da yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan sona, daldan dala, elden ele, günden güne, içinden, yıldan yıla; …

Peş peşe ikileme mi?

Bu kelime bir indirgeme olarak kullanıldığında, kesintisiz anlamına gelir. “Birbiri ardına” ikiliği aynı zamanda “sürekli, kesintisiz” anlamına gelir.

İkileme cümlesi nedir?

İkileme, cümlenin anlamını artırmak, cümleyi güçlendirmek, daha ilgi çekici hale getirmek amacıyla aynı ya da farklı sözcüklerin bir araya getirilmesiyle oluşturulan kelime grubudur.

İkilemeler nedir 4. sınıf?

Günlük hayattaki cümlelerde de sıklıkla kullanılır. İkilik nedir? İkileme, cümlenin anlamını güçlendirmek, kuvvetlendirmek ve daha çekici hale getirmek için aynı sözcükleri, eşanlamlıları veya zıt anlamlıları yan yana kullanarak oluşturulan bir kelime grubudur.

Masmavi ikileme mi?

İkilemeler üzerine ilk sözlük 2007 yılında oluşturulmuş; Türkçe İkilemeler Sözlüğü (AKYALÇIN, 2007:14) adlı çalışmada m, p, r, s ve l, a, e harflerini içeren sözcükler (gür, kırmızı, temiz, koyu mavi, tamamen çıplak, yapayalnız) oluşturulmuştur.

Kaynak: sute.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

trakyacim.com.tr