Marul neden tohuma kalkar?
Marul hasadı, yapraklar yeterince çıtır olduğunda yapılmalıdır. Eğer geç olursa, yapraklar sert ve hatta acı olur. Eğer hasat geç olursa, marul tohum vermeye başlar. Ekilen bitkiler tüketime uygun değildir.
Marul kaç günde bir sulanır?
Marul suyu seven bir bitkidir. Bu nedenle, toprak nemini emdikten sonra, kurumadan önce her zaman sulanmalıdır.
Marul çürümemesi için ne yapmalı?
Buzdolabında saklama: Marul, buzdolabının sebze bölmesinde en iyi şekilde saklanır. Marulu, yapraklarına zarar vermeden plastik bir torbaya veya hava geçirmez bir saklama kabına koyun. Yıkamadan saklama: Marulu, nemli ortamlarda daha hızlı bozulabileceği için yıkamadan saklamak daha iyidir.
Bozuk marul nasıl anlaşılır?
Rengi solmuş marul genellikle yapışkan hissettirir ve kötü kokar. Küçük kahverengi lekeler genellikle onları yerseniz zararlı değildir. Marul yaprağının geri kalanı hala sağlıklıysa, onu da kesebilirsiniz. Güçlü bir kokusu olan marulu atın.
Marul büyütmek için ne yapmalı?
Marul bitkisi bol güneşi sever ve azot ve humus bakımından zengin topraklarda yetişir. En yaygın mesafe marul bitkileri arasında 20–30 cm, sıralar arasında ise 50–60 cm’dir. 1 hektarlık (10.000 metrekare) bir alanda yaklaşık 50.
Marul hangi gübreyi sever?
Marul bitkileri azot, potasyum ve kalsiyum gübrelemesini sever. Azot gübrelemesi özellikle ilk dönemde önemlidir, ardından kalsiyum gübrelemesi ve hasada doğru potasyum gübrelemesi. Toprağınızın organik madde değeri yeterliyse solucan gübresi veya kompost gübre ile rahatlıkla üretebilirsiniz.
Marul çok su ister mi?
Marul, su yoğun bir üründür ve çimlenmeden hasada kadar bol suya ihtiyaç duyar. En çok suya ihtiyaç duydukları dönem, normal ürün boyutuna ulaşmalarından 15 gün önce başlar ve hasada kadar devam eder.
Marul güneşi sever mi?
Ancak uygun bakım ve koruma teknikleriyle sıcak iklimlerde bile yetiştirilebilir. Marul, sıcak saatlerde doğrudan güneş ışığından korunmalı ve gölge bir yere yerleştirilmelidir. Bu koşullar sağlandığında sağlıklı ve lezzetli marul büyümesi için gerekli ortam yaratılmış olur.
Marul kaç günde topraktan çıkar?
Ekimden hasada kadar geçen süre ortalama 65-130 gündür. Ekimden hasada kadar geçen süre ortalama 30 ila 70 gündür. Hasat için hazır olan marulları hasat etmek için başları kök boğazından kesilir. Günümüzde yaprakların toprak kirliliğinden korunması için girişimlerde bulunulmaktadır.
Marulun solmaması için ne yapmalı?
Marulu sirkeli suda beklettikten sonra yıkayın, kağıt havluyla kurulayın ve bir fermuarlı poşete koyun. Ve fermuarlı poşeti havasını alarak kapatın. Buzdolabının sebze bölmesine koyun. Kağıt havlu marulun sert kalmasına yardımcı olacaktır.
Solmuş yeşillikler nasıl canlandırılır?
Onları canlandırmak için, soğuk suda iyice durulamak yerine sıcak suda bekletin. Sonra onları 10-30 dakika buzlu su banyosuna koyun ve suyunu süzün. Alışveriş yaparken, buzdolabında doğal olarak daha uzun süre dayanan yaprakları arayın.
Marul böceği nasıl yok edilir?
Kimyasal kontrol, Tarım Bakanlığı tarafından onaylanan asetamiprid, klorpirifosetil ve sipermetrin gibi ilaçları kullanır. Bu ilaçların zamanlaması ve dozajı bitki türüne bağlı olarak değişebilir. Beyaz sinekler için bitki bazlı pestisit seçenekleri, birbirine yakın bitki türlerinde kullanılır.
Marulda sararma neden olur?
pH düştüğünde marul magnezyum eksikliğine maruz kalır. Bu eksiklik marulda sarı yapraklara neden olur. Azot eksikliği olan topraklarda büyüme yavaşlar, verimlilik azalır ve renk bozulması meydana gelebilir.
Kırmızılaşan marul yenir mi?
“Rosso” kelimesi İtalyancada kırmızı anlamına gelir; “lollo” ile birleştiğinde kırmızı kıvırcık desenini oluşturur. Red Curly, sofralara lezzet katan kırmızı salatadır. Lolorosso yiyerek bağışıklık sisteminizi güçlendirebilirsiniz. Bu salatanın tadına henüz bakmadıysanız geç kalmayın!
Marul neden çürür?
Marul büyük damar virüsü, toprak mantarı (Olpidium Brassicae) tarafından bulaşan bir viral patojendir. Mantar marul bitkisine zarar vermez. Ancak virüs, özellikle sulama suyunda bulaşan sporlar virüsle kirlendiğinde yayılır.
Marul yetiştirirken nelere dikkat edilmeli?
Marul yetiştirirken dikkat edilmesi gerekenler: Toprağın yeterli besin içermesi ve iyi drenaj özelliklerine sahip olması gerekir. Ayrıca marulun yetiştirildiği alanın gölgeli olması, aşırı sıcaktan korunurken güneş ışığı alması önemlidir.
Marulu canlandırmak için ne yapmalı?
Eski marulu saklamak için bir kase veya tencerede sıcak suya batırın. Su ılık olmalı ancak ürünleri haşlayacak kadar sıcak olmamalıdır. Yaprakları 30 dakika suda beklettikten sonra kurutun ve yeşillikleri soğuması için buzdolabına koyun. Bu ipucunu salatanızı servis etmeyi planladığınız gün yapmanız en iyisidir.
Marul neden bıçakla kesilmez?
Meyve ve sebzelerdeki vitamin kayıpları çok yüksek olabilir. Bunlar suda çözünen vitaminler olduğundan, suya, ışığa veya havaya en ufak bir maruziyet bile vitamin kayıplarına yol açabilir. Büyük parçalara kesmek ve keserken bıçak kullanmamak kayıpları azaltır.
Marul neden sindirilmez?
Marul çoğunlukla insanların sindiremediği lifli maddelerden oluştuğu için, atlar ve koyunlar gibi hayvanların vücutlarında lifleri parçalayan özel organlar veya kimyasallar bulunur. İnsanlar bu organlara sahip değildir, en azından artık.02/18/2016Marul çoğunlukla insanların sindiremediği lifli maddelerden oluştuğu için, atlar ve koyunlar gibi hayvanların vücutlarında lifleri parçalayan özel organlar veya kimyasallar bulunur. İnsanlar bu organlara sahip değildir, en azından artık.
Kaynak: ibiloglunakliyat.com.tr