Duruşmada izleyici konuşabilir mi?
Duruşmaya seyirci olarak da katılabilir. Ancak duruşmanın aleniyet ilkesi gereği duruşma salonunun kapısı tüm seyircilere açık olmalıdır.
Mahkemede seyirci konuşabilir mi?
Duruşma salonu, duruşmanın gerçekleştiği yerdir. Kamuya açık duruşma ilkesine göre, herkes duruşmayı mahkeme salonunda temelde takip edebilir. Duruşmalar kamuya açık olarak yapılır.
Vatandaşlar duruşmaları izleyebilir mi?
Anayasa MADDE 141. – Mahkeme duruşmaları herkese açıktır. Ancak genel ahlakın veya kamu güvenliğinin kesin olarak gerektirdiği hâllerde duruşmaların bir kısmının veya tamamının kapalı yapılmasına karar verilebilir.
Mahkemede hâkim karşısında nasıl konuşulur?
Öncelikle kişi mahkemede hakimin önünde ifade vereceği için korkmamalı veya paniklememelidir. Hakim tarafından sorulan soruları iyi anladıktan sonra açık ve öz cevaplar verilmelidir. Kişi bilmediği bir konu hakkında “Bilmiyorum” demeli ve “Hatırlamıyorum” gibi açık cevaplar vermemelidir.
Mahkemede hakime nasıl hitap edilir?
Yargıç veya Sayın Yargıç. Ben bir avukatım ve Sayın Yargıç terimini kullanıyorum. Yargıçlar onurlarından emin değiller. Fazla iltifat etmek zor. 29 Mayıs 2024 Yargıç veya Sayın Yargıç. Ben bir avukatım ve Sayın Yargıç terimini kullanıyorum. Yargıçlar onurlarından emin değiller. Fazla iltifat etmek zor.
Bir duruşma kaç saat sürer?
Duruşma ne kadar sürer? Duruşma, davanın niteliğine bağlı olarak 5 dakikadan 12 saate kadar sürebilir. Ancak, ortalama olarak, iki tanık, iki sanık ve iki şikayetçinin yer aldığı bir duruşma en az bir saat sürer.
Tanık duruşmayı izleyebilir mi?
Duruşma ve kararların tebliği aleni olur [HMK Madde 28-(1)]. Tanıklar hâkim tarafından ayrı ayrı dinlenir ve henüz dinlenmemiş olanlar, birinin dinlenmesi sırasında duruşma salonunda hazır bulunamazlar.
Mahkemede ne renk giymeli?
Erkekler ve kadınlar için mahkemede giyilebilecek en iyi renk koyu mavi veya koyu gridir, çünkü bu renkler resmi, profesyonel ve nötrdür.3 Haziran 2020Erkekler ve kadınlar için mahkemede giyilebilecek en iyi renk koyu mavi veya koyu gridir, çünkü bu renkler resmi, profesyonel ve nötrdür.
Avukatsız duruşmaya çıkılır mı?
Türk hukuk sisteminde, birkaç istisna dışında, mahkemede avukat tarafından temsil zorunluluğu yoktur.
Mahkeme izlemek için ne yapmalı?
Cevap: “E-Duruşma Talebi” Avukat Portalı veya CELSE Mobil uygulaması üzerinden duruşmalara gönderilebilir. Talep göndermek için, “Duruşma Talebi” menüsünden duruşmalara bakıldıktan sonra ve ilgili birimde e-Duruşma sisteminin kurulu ve aktif olması şartıyla, “E-Duruşma Talebi” sütununda “Talep Gönder” butonu açılır.
Hakim karar verirken ilk neye bakar?
“(1) Hâkim, ön inceleme duruşmasında, gerekli görürse tarafları dinleyerek, işin esası ve ilk itirazlar hakkında karar verir; sonra, tarafların iddia ve itirazları çerçevesinde, hangi noktalarda anlaştıklarını, hangilerinde anlaşamadıklarını sırayla belirler.
Mahkeme salonuna telefonla girilir mi?
İlgili maddede belirtildiği üzere, mahkeme binası içinde veya duruşma başladıktan sonra herhangi bir iletişim aracıyla kayıt yapmak yasaktır. Söz konusu araçlar şunlardır; her türlü sesi kaydeden cihazlar telefonlar ve kameralardır. Duruşmalar genellikle kamuya açık yerlerde yapılır.
Mahkemede eller nasıl durmalı?
Bu duruş liderlerde ve komutanlarda sıklıkla görülebilir. Avuç içlerinin hızla birbirine sürtülmesi hazırlık ve heyecanın bir ifadesidir. Ellerin vücuda göre açısı da önemlidir. Alçaltılmış eller pasifliğin bir işaretidir, örneğin suçlular mahkemede yargıcı bu şekilde dinler.
Hakimle nasıl görüşülür?
Mahkeme salonunda hakimle görüşmek kanunen yasaktır. Bu, duruşmada hakimle görüşülecektir. Duruşma dışında ifade edilecek her şey Ön Büro veya UYAP’tan bir dilekçe ile sunulacaktır.
Mahkemede ilk ne sorulur?
Ceza davasında ilk duruşmada, iddianame sanığa okunur ve sanığın savunması ilk olarak devralınır. Sanık mahkemede kendini savunduktan sonra, davacı dinlenebilir ve yargılamaya katılmak isteyip istemediği sorulabilir.
Tanık duruşmayı izleyebilir mi?
Duruşma ve kararların tebliği aleni olur [HMK Madde 28-(1)]. Tanıklar hâkim tarafından ayrı ayrı dinlenir ve henüz dinlenmemiş olanlar, birinin dinlenmesi sırasında duruşma salonunda hazır bulunamazlar.
Duruşmada ses kaydı almak suç mu?
Madde 286 – (1) Soruşturma ve kovuşturma işlemleri sırasında yetkisiz olarak ses veya görüntü kaydeden veya nakleden kişi, altı aya kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Görüldüğü gibi; yargılama işlemleri sırasında ses, görüntü ve görüntü kaydı yapan kişiye altı aya kadar hapis cezası verilir.
Duruşmada konuşurken ayağa kalkılır mı?
Avukatların konuşurken kendilerini daha rahat ifade etmek istemeleri, alışkanlıktan dolayı ayağa kalkmaları veya hüküm dışındaki kararların okunması sırasında kendiliğinden ayağa kalkmaları durumları hariç olmak üzere, görevli avukatların konuşmasını bölerek ayağa kalkmalarını istemenin hiçbir hukuki dayanağı yoktur.
Ceza duruşmasında ne söylenir?
Mahkeme bir soru hakkında karar vermeden önce, müdafi veya avukata o soru hakkında konuşma fırsatı vermelidir. Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun 33. maddesine göre, duruşmada verilecek kararlar, savcı, duruşmada hazır bulunan müdafi, avukat ve diğer ilgili kişilerin dinlenmesinden sonra verilir.
Kaynak: OrsMetal.com