Fatih Sultan Mehmet Köprüsü nasıl yazılır TDK?
Saray, konak, han, kale, köprü, anıt vb. Yapı adlarının tüm kelimeleri büyük harfle başlar: Topkapı Sarayı, Dolmabahçe Sarayı, İshakpaşa Sarayı, Çankaya Konağı, Horozlu Han, Ankara Kalesi, Alanya Kalesi, Galata Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Mostar Köprüsü, Beyazıt Kulesi, Zafer Anıtı, Bilge Kağan Anıtı.
Boğaz Köprüsü nasıl yazılır TDK?
Kılavuzda şöyle denmektedir: “Bu ekten başka bir sahiplik eki, sonunda 3. tekil şahıs sahiplik eki bulunan özel bir isme eklendiğinde kesme işareti konulmaz.” Kural eklenmiştir. Buna göre, Boğaziçi Köprüsü/Bizim Boğaziçi Köprümüz gibi örneklerde meydana gelen konuşma olayı, 3. tekil şahıs sahiplik ekinin atlanması değildir.
Köprü altı bitişik mi?
Örnek olarak: müdür, patron, hasta yatağı, başhekim, çavuş, yüzbaşı… 2. Eğer aşağı, yukarı, yukarı kelimeleri belirli bir yeri belirtmiyorsa yanına yazılır: öğleden sonra, öğleden sonra, bilinçaltı, böbreküstü, köprü altı, yer altı… 3.
Osmangazi Köprüsü nasıl yazılır?
Osmangazi KöprüsüResmi adıOsmangazi KöprüsüDiğer adlarıİzmit Körfez Geçiş KöprüsüMotorlu araç geçişiİzmit Körfezi20 satır daha
Galata Köprüsü nasıl yazılır TDK?
16. Saray, köşk, han, kale, köprü, kule, abide vb. Yapı adlarının tamamı büyük harfle başlar: Dolmabahçe Sarayı, İshakpaşa Sarayı, Çankaya Köşkü, Horozlu Han, Ankara Kalesi, Alanya Kalesi, Galata Köprüsü, Mostar Köprüsü, Beyazıt Kulesi, Zafer Anıtı, Bilge Kağan Anıtı vb.
Yavuz Sultan Selim Köprüsü nasıl yazılır?
Yavuz Sultan Selim KöprüsüResmi adıYavuz Sultan Selim KöprüsüDiğer adlarıÜçüncü Boğaz KöprüsüTaşınanMotorlu taşıt · DemiryoluGeçişİstanbul Boğazı24 diğer hat
15 Temmuz Şehitler Köprüsü nasıl yazılır?
Köprünün resmi ismi, 2016 Türk askeri darbe girişimi sırasında köprüde hayatını kaybeden vatandaşların anısına 26 Temmuz 2016’da “15 Temmuz Şehitler Köprüsü” olarak değiştirildi.
Boğaz Köprüsü kesmeyle ayrılır mı?
UYARI: Sonunda 3. tekil şahıs iyelik eki bulunan özel bir ada, başka bir iyelik eki eklendiğinde kesme işareti içermez: Boğaz Köprümüzün güzelliği, Amik Ovamızın bitki örtüsü, Kuşadası’ndaki liman, vb.
Olağan dışı nasıl yazılır?
8. Dış, iç ve sıradan kelimelerinden oluşan bileşik kelimeler ve terimler ayrı ayrı yazılır: ahlaksız, çağdışı, din dışı, kanunsuz, alışılmadık, yasadışı; ceviz, hafta içi, yerli; sırayla, sonra, ardından, ayrıca, vb.
Yeşil zeytin nasıl yazılır?
Yazımı değiştirilen kelimeler arasında “unvan”, “mütevelli” ve “yeşil zeytin” gibi yaygın kullanılan kelimeler de yer alıyor. Güncellemeye göre, “unvan” kelimesi “unvan” olarak değiştirilirken, “mütevelli” yerine “mütevelli”, “yeşil zeytin” yerine de “yeşil zeytin” ifadelerinin kullanılması kabul edildi.
Öngörü nasıl yazılır?
Türkçe’deki bazı kelimeler yazımlarıyla sıklıkla karıştırılır. “Tahmin” kelimesi de bu kelimelerden biridir. Peki doğru yazımı nedir? Türk Dil Kurumu’nun (TDK) kılavuzuna göre, yanlışlıkla “öngörü” olarak kullanılan kelimenin doğru kullanımı “öngörü”dür.
Çiğ köfte nasıl yazılır?
TDK’ya göre çiğ köfte kelimesi yan yana yazılamaz. Bu bir yazım yanlışıdır. Çiğ köfte kelimesi ayrı yazılır.
Fatih Köprüsü nasıl yazılır?
Fatih Sultan Mehmet Köprüsü veya halk arasında İkinci Köprü olarak bilinen, İstanbul’un Kavacık ile Hisarüstü ilçeleri arasında bulunan asma köprü olup, Boğaziçi Köprüsü’nden sonra Asya ile Avrupa’yı ikinci kez birbirine bağlamaktadır.
Boğaziçi Köprümüz nasıl yazılır?
İkinci cümlede yer adlarında ilk isimden sonra gelen kelimeler deniz, nehir, göl, dağ, boğaz vb.’dir. Tür belirten ikinci isimler büyük harfle başlar. Buna göre Bosphorus Bridge şeklinde yazılması gerektiği söylenmelidir.
Köprü dağları nasıl yazılır?
Yer adlarında ilk addan sonra şu sözcükler getirilir: deniz, ırmak, göl, dağ, boğaz vb. Türü belirten orta adlar büyük harfle başlar: Ağrı Dağı, Aral Gölü, Dicle vb. Bu makale 21 Mayıs 2019’da yayımlandı.
Köprü ismine gelen ekler nasıl yazılır?
Saray, konak, han, kale, köprü, abide vb. İsimlerindeki çekim ekleri kesme işaretiyle ayrılır: Dolmabahçe Sarayı’ndan Çankaya Köşkü’ne, Ankara Kalesi’nden Çanakkale Şehitliği’ne.
Fatih Sultan nasıl yazılır?
Yer adı olan özel isimlerin kısaltılmış telaffuzlarında, son ekten önce bir kesme işareti kullanılır. Bu kelime sıklıkla Fatih Sultan Mehmete olarak yanlış yazılır. Doğru kullanım “Fatih Sultan Mehmet’e” olmalıdır.
Özel isimlere gelen iyelik ekleri nasıl yazılır TDK?
Özel adlara eklenen iyelik, hal ve belirtme ekleri kesme işaretleri ile ayrılır: Milli Mücadele, Atatürk’ya, Türkiyemiz, Fatih Sultan Mehmet, Muhibbi’ler, Gül Baba’ya, Sultan Ana’lar, Mehmet Emin Yurdakul’ von, Kâzım Karabekir, Yunus Emre, von Ziya Gökalp, Refik Halit Karay, Ahmet Cevat Emre, Namık…
Türk Dil Kurumu nasıl yazılır?
Kurum, kuruluş, organ, birlik, yerleşim yeri ve iş yeri adlarındaki ekler kesme işareti ile ayrılmaz: Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne, Türk Dil Kurumu’na, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’na, Türk Dili ve Edebiyatı Dairesi Başkanlığı’na; Bakanlar Kurulu Danışma Kurulu’ndan Yürütme Kurulu’na; Türkiye Büyük Millet Meclisi…
Kaynak: ketencidizayn.com.tr