Birleştirmeye hangi mahkeme karar verir?
Aynı düzeyde ve unvandaki mahkemeler denildiğinde anlaşılması gereken şudur: Her iki davanın da görüleceği mahkeme birinci derece hukuk mahkemesi, sulh hukuk mahkemesi, iş mahkemesi veya aile mahkemesi olmalıdır. Birleştirme kararı, ikinci davanın açıldığı mahkeme tarafından verilecek ve bu karar diğer mahkeme için bağlayıcı olacaktır.
CMK birleştirme kararını kim verir?
CMK Madde 10 Gerekçe Savcı veya taraflar da bu hususu mahkemeden isteyebilir; ancak mahkeme kendiliğinden gerekli kararı verir.
Birleştirme kararları İstinaf’a tabi mi?
“Aynı yargı çevresi ve aynı derece ve statüdeki hukuk mahkemelerinde görülmekte olan davaların birleştirilmesi ve ayrılmasına ilişkin ilk derece mahkemelerin kararlarına karşı istinaf yoluna başvurulabilir; bölge adliye mahkemelerinin kararlarına karşı ise ancak hükümle birlikte istinaf yoluna başvurulabilir.
Birleştirme talebi nasıl yapılır?
Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 166. maddesine göre, dava dosyalarının birleştirilmesi talebinin kabul edilebilmesi için her iki davanın konusu ve tarafları aynı olmalıdır. HMK’ya göre, dava dosyalarının birleştirilmesine ilişkin örnek bir talep, talep üzerine veya otomatik olarak sağlanabilir.
Birleştirme kararına itiraz nereye yapılır?
Bu durumda istinaf, Bölge Adliye Mahkemesi dairesinde incelenecek olup, birleştirilen davalarda uyuşmazlığın dayandığı temel hukuki ilişkiye ilişkin karar incelenecektir.
Karar türü birleştirme ne demek?
İçtihat birleştirici kararlar, benzer durumlar için bağlayıcı olan ve daireler arasında farklı yorumlamalar sonucu doğabilecek görüş ayrılıklarının hukuki güvenliğe olumsuz etki yapmasını önlemek amacıyla özel içtihat benimseyen Resmî Gazete’de yayımlanan kararlardır.
Basit yargılama usulüne itiraz edilirse ne olur?
(2) Temyiz üzerine hükmü veren mahkemede duruşma açılır ve yargılamaya genel hükümlere göre devam edilir. Taraflar gelmeseler bile, yokluklarında duruşma yapılır ve 223 üncü maddeye göre hüküm verilebilir. Bu husus taraflara yapılan davette tutanağa geçirilir.
CMK’nun 234 maddesi nedir?
CMK’nın 234. maddesine göre, cinsel saldırı suçunda ve beş yıldan fazla hapis cezası gerektiren suçlarda, müdafi bulunmadığı takdirde 239. maddeye göre, mağdur ve davacı, kendilerine bir avukat görevlendirilmesini baroya başvurarak talep etme hakkına sahiptir.
Sanık iddianameye itiraz edebilir mi?
Sanık suçlamalara itiraz edebilir mi? Sanığın veya avukatının suçlamalara itiraz etme olasılığı vardır. Sanık veya avukatı iddianamede belirtilen noktalara her zaman itiraz edebilir.
Birleştirme ne zaman talep edilir?
İlk davanın açıldığı mahkeme, başvurunun kabul edildiği tarihten itibaren davaların birleştirilmesi kararına bağlıdır ve davaların birleştirilmesi kararı kesinleşir. Yine birleştirme, yargılamanın herhangi bir aşamasında talep edilebilir. Bu durumda birleştirme, yalnızca tarafların talebi üzerine yapılabilir.
Hangi ara kararlar istinaf edilir?
(1) İlk derece mahkemelerinin kesin kararlarına, ihtiyati tedbir ve ihtiyati haciz taleplerinin reddine ve bu taleplerin kabulü hâlinde istinaf üzerine verilecek kararlara karşı istinaf yoluna başvurulabilir. (2) Miktarı veya değeri bin beş yüz Türk Lirasını geçmeyen mal uyuşmazlıklarına ilişkin kararlar kesindir.
2 kez istinaf olur mu?
İtiraz süresi içerisinde ikinci kez itiraz edilebilir. (Hukuk Dairesi Başkanlığı – Karar: 2019/9846).
Birleştirme kararı kesin mi?
Birleştirme kararı, ilk davanın açıldığı mahkemeye derhal tebliğ edilir (HMK m. 166/3). Davaların birleştirilmesine karar veren mahkeme (ikinci davanın açıldığı mahkeme) bu kararla işlemden çekilmiş olduğundan, birleştirme kararı kesin olup, bu karara karşı yalnızca temyiz yoluna başvurulabilir.
Birleştirme işlemi nedir?
Birleştirme (veya Tevhid), talep üzerine yapılan bir tapu işlemidir. Bunun tersi, birbirine bitişik ayrı tapu senetlerine sahip arazi veya parsellerin tek bir tapu senedi altında birleştirilmesi işlemi olan eleme işlemidir.
Birleşen dava dilekçesi kime tebliğ edilir?
Mahkemece davalıya tebliğ olunur (HMK m. 122). Başvurular karşılıklı mutabakatla yapılmışsa veya davalı cevap vermezse mahkeme ön inceleme duruşması için gün belirleyerek tarafları duruşmaya davet eder (HMK m. 123).
Anayasa Mahkemesi birleştirme kararı verirse ne olur?
(3) Birleştirme kararı, ilk davanın açıldığı mahkemeye gecikmeksizin tebliğ edilir. (4) Davalar aynı veya benzer sebeplere dayanıyorsa veya davalardan birine ilişkin karar diğerlerini etkiliyorsa, bunlar birbiriyle ilişkili sayılır.
Birleştirme nedir hukuk?
Tevhid (veya tevhid), talep üzerine yapılan bir tapu işlemidir. Bunun tersi, birbirine bitişik ayrı tapulara sahip arazi veya parsellerin tek bir tapu altında birleştirilmesi işlemi olan eleme işlemidir.
Tefrik kararı hangi durumlarda verilir?
Ayrılma, birden fazla sanığın yer aldığı davaların ayrı ayrı ve birlikte görülmesi anlamına gelir. Birlikte açılan veya sonradan birleştirilen davalar, yargılamanın herhangi bir aşamasında savcılığın veya tarafların talebi üzerine veya hâkimin gerekli görmesi halinde re’sen ayrılabilir.
İkinci mahkeme ne zaman olur?
İddianamenin kabulü ve duruşmanın hazırlanması MADDE 175. – (1) İddianamenin kabulü, kamu davasının açılması ve kovuşturma evresinin başlaması anlamına gelir. (2) Mahkeme, iddianamenin kabulünden sonra duruşma gününü belirler ve duruşmaya katılması gereken kişileri çağırır.