İçeriğe geç

Ilk Tezkire Örneğini Kim Verdi

İlk tezkireyi kim yazdı?

Bu eserlerde genellikle şairler arasında ayrım gözetmeksizin söz edilir, az veya çok hayatları hakkında bilgi verilir, ardından şiirlerinden örnekler kaydedilir. Edebiyatımızda bu alanda yazılan ilk tezkire Ali Şîr Nevâî’nin (ö. 1501) Mecâlisü’n-Neföis’i, sonuncusu ise Fatin Davud’un (ö.

Heşt Behişt kimin tezkire?

Heşt Bihişt, İdris-i Bitlisi II tarafından yazılmıştır. Osmanlı İmparatorluğu’ndan II. Bayezid’in isteği üzerine yazılmıştır. Bayezid de dahil olmak üzere sekiz padişahın dönemini anlatan bir Farsça tarih kitabıdır.

Tezkire yazarı kimdir?

2. Heşt-Bihişt (yaklaşık 945/1538): Anadolu’da şair biyografileri yazma geleneği, Sehî Bey’in 945/1538’de Edirne’de tamamladığı Heşt Bihişt, diğer adıyla Tezkire-i Sehî ile başlar. Eser, bir önsöz, her biri “bihişt” (gökyüzü) adı verilen sekiz katman ve bir sonsözden oluşur.

Tezkire hangi şair?

TEZKİRE-İ MECÂLİS-İ ŞU’ARÂ-YI RUM (GARîBÎ) Garîbî’nin Anadolu coğrafyası şairleri hakkında yazdığı ve bu alanda ilk sayılan eserdir. Tezkire-i Mecâlis-i Şu’arâ-yı Rum, Rum memleketi (Anadolu/Osmanlı memleketi) şair meclislerinin biyografileri anlamına gelmektedir.

Türk edebiyatında ilk tezkire örneği nedir?

Türk Edebiyatında Tezkire Türk edebiyatında ilk tezkire, 461 harften oluşan Ali Şir Nevaî’nin Mecâlisü’n-Nefâis adlı eseridir ve tezkire yazım geleneği bu eser üzerine kurulmuştur.

Heşt Behişt ilk nedir?

Dünyada önemli bir yeri olan Heşt Bihişt, Anadolu’da yazılmış ilk risale olma özelliğini taşımaktadır.

Heşt Behişt kimin eseri Divan Edebiyatı?

HEŞT BEHİŞT (VA’DÎ, AHMED EFENDİ) 17. yüzyıl şairlerinden Va’dî Ahmed Efendi’nin yazdığı Mesnevi, 1087/1676-77.

Tezkiretü Ş Şuara ne anlatıyor?

Genel olarak tabakalarla aynı özellikleri taşısalar da esas olarak dönemlerinde doğrudan şiir ve edebiyatla uğraşmış kişiler hakkında bilgi verirler ve şiirlerinden örneklerle sanatlarını değerlendirirler.

Tezkire ne anlatıyor?

16. Yüzyıldan 20. Yüzyıla Türk Edebiyatında Anadolu Sahası 19. Yüzyıla kadar şairlerin biyografileri sürekli olarak yazılmıştır. Biyografiler şairlerin yaşamlarını ve çalışmalarını ve şairlerin ve eserlerinin değerlendirmelerini içerdiğinden, bu eserler aynı zamanda dönemin şiirselliğini de ortaya koymaktadır.

Zübdetü L eşar ne demek?

Faizi’nin Zübdetü’l-eş’ar’ı yeni bir tezkire türü olarak karşımıza çıkar. Klasik biyografilerde şairler hakkında bilgi verilir ve şiirleri övülür. Daha sonra konu şiirlerinden kısa örneklerle tamamlanır.

Teşrifatü Ş Şuara kaçıncı yy?

Güfti’nin Teşrifatü’ş-Şuara adlı anıları 16. yüzyılda yazılmıştır. 16. yüzyıl biyografilerinden farklı olarak, Kafzade Faizi’nin Zübdetü’l-Eşar adlı eserinden sonra 17. ve 18. yüzyıl biyografileri daha kalitelidir.

Divan edebiyatında tezkire nedir?

*Farklı mesleklerden önemli kişilerin hayatlarını anlatan eserlere “Tezkire” denir. *İlk defa İran edebiyatında ortaya çıkmıştır. Tezkiretü’l – Evliya vb. *Tezkire, Divan edebiyatında biyografi kelimesinin karşılığıdır.

Tezkire heşt behişt hangi tür?

Osmanlı Türkçesinde tezkiretü’ş-şuarâ türü, Sehî Bey’in 945 (1538) yılında tamamladığı bu eserle başlar.

16 yy tezkireleri nelerdir?

Bu çalışmada 16. yüzyılda yazılmış yedi şair biyografisi – Sehî Bey, Latîfî, Âşık Çelebi, Hasan Çelebi, Ahdî, Beyânî ve Gelibolulu Âlî – tek tek taranmış; bu biyografilerin yazarları tespit edilmiş, tespit edilen yazarların biyografileri verilmiş ve analizler bu biyografiler üzerinden yapılmıştır.

Aşık Çelebi hangi dönem?

Âşık Çelebi (1519 – 1571), 16. yüzyıl şairi, çevirmen, yazar.

Heşt Behişt kimin?

Osmanlı İmparatorluğu’nun erken dönemine ilişkin kaynaklar 16. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Yüzyılın başında İdris Bitlisî tarafından Farsça yazılmış olan “Heşt Bihişt” (Sekiz Gök) kroniğinin özel bir yeri vardır.

Tezkiretü Ş Şuara ne anlatıyor?

Genel olarak tabakalarla aynı özellikleri taşısalar da esas olarak dönemlerinde doğrudan şiir ve edebiyatla uğraşmış kişiler hakkında bilgi verirler ve şiirlerinden örneklerle sanatlarını değerlendirirler.

Tezkire-i Şuara kimin?

TEZKİRE-İ ŞU’ARÂ-Yİ MEVLEVİYYE. Esrâr Dede’nin (d.? – ö. 1211/1796) Mevlevi şairlerinin biyografilerini anlattığı eseridir. Tezkire-i Şu’arâ-yı Mevleviyye, Divan edebiyatında toplu hatıralar sahasında yazılmış ilk ve en önemli eserdir.

Sehi Bey kaçıncı yüzyıl şairi?

Şeyhî (ö. 1431), 15. yüzyıl Türk divan şairi ve hekimi, Kütahya doğumlu. Kendisinden sonra gelen birçok şairi etkilemiş bir şairdir. En ünlü eserleri Harnâme adlı hiciv mesnevisi ve Fars edebiyatının ünlü şairi Nizami’nin aynı adlı eserinden Türkçeye çevirdiği Hüsrev ü Şîrîn adlı aşk mesnevisidir.

Kaynak: transalmakine.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

trakyacim.com.tr